Milyen szemüvegkeretek léteznek?
A szemüvegkereteknek forma tekintetében illetve anyaguk alapján is több fajtájuk van.
A „teljes keret” esetén a keret anyaga körbeveszi a lencsét. A damilos keretnél viszont csak a lencse felső részét, míg a lencse alsó részét, a lencse szélébe mart nútban futó damil szál tartja. Fúrt kereteknél a szemüveg szárait és a középső, orr részét, csupán a lencsébe fúrt lyukakon keresztül rögzítik, így a lencsét nem veszi körbe keret. Szinte láthatatlan az arcon, nagyon könnyű, ezért igen népszerű. Ugyanakkor sérülékeny, így átlagon felüli odafigyelést és kíméletes kezelést igényel. Az olvasó kereteket lencséi kisebbek, lejjebb helyezkednek el. Ha lefelé nézünk, a lencséken keresztül látjuk az olvasnivalót, ha épp nem olvasunk, akkor könnyen elnézünk a szemüveg felett.

A keretek készülhetnek fémből, műanyagból illetve ezek kombinációjából. A fém keretek különböző ötvözetekből gyártják, rugalmasak, erősek és könnyűek. Az egyik legkedveltebb fém alapanyag a titán, mivel ultrakönnyű, tartós és nem allergizál, így érzékeny bőrűek és fémallergiások is viselhetik. Létezik „emlékező” fém is. Ezt bárhogy csavarjuk, hajlítjuk, mindig visszaugrik az eredeti formájára. A fémkeretek előnye, hogy jobban igazíthatók, illeszthetők az archoz. Az orron un. papucsokkal támaszkodnak. Az eltört fémkeretek sok esetben javíthatók.
A műanyag keretek manapság nagyon divatosak, feltűnőbb, karakteresebb megjelenést kölcsönöznek. Nagy a szín és forma választékuk. Jobban “elrejtik” a nagyobb dioptriát. Bár az orr részük nem állítható, kíméletesebben osztják el a keret súlyát az orron, ezért sokan kényelmesebbnek találják, mint a fém kereteket. Az eltört műanyag keretek nem javíthatók, így cserére szorulnak.
Újabban a gyártók sokszor kombinálják a két alapanyagot: a műanyag középrészt fém szárakkal, vagy a fém középrészt műanyag szárakkal készítik. A díszítő elemek anyaga igen változatos, lehet kristály, különböző kövek, fa vagy akár bőr is. A különlegesebb, exkluzívabb kereteket kedvelők számára pedig készülnek nemesfémekkel bevont, vagy akár féldrága, illetve drágakövekkel kirakott változatok is.

A szemüvegkeret szárai a csuklóban kapcsolódnak a kerethez. Ez lehet hagyományos vagy rugós megoldású. A rugós csuklós szárral ellátott keretek szárai kissé jobban szétnyithatóak, mint a hagyományos kereteké. Sokkal kényelmesebbek és tartósabbak, mivel a kinyitáskor keletkező feszítő erők nagy részét elvezetik, így lassabban deformálódnak.

Azonosítás végett a gyártók a szárak belső részébe bejegyzik a keret azonosító kódjait (ez lehet modell név vagy modellszám és színkód) illetve a méreteit. A gyengébb minőségű keretekből ezek hiányozhatnak, mely a keretválasztás során óvatosságra adhat okot.

Milyen keretet válasszunk?
A keretválogatáskor fontos szempont a viselő életkora, egyénisége, öltözködési stílusa, arcformája, hajszíne és életstílusa. Szintén befolyásolja a keretválasztást a foglalkozása, hobbija, a dioptria nagysága, a szemüveg funkciója, illetve hogy egész nap folyamatosan vagy alkalomszerűen fogja e viselni, hétköznapi viseletre vagy valamilyen alkalomra kívánja e hordani majd a keretet. Ez utóbbiak miatt fontos, hogy mindig szakember segítségével válogassunk a kínálatból.

Milyen a jó szemüvegkeret? 
A jó szemüvegkeret a fej és az arc anatómiai sajátosságainak megfelelő, kényelmes, a szemüveglencsét biztonságosan tartja, esztétikus, jó minőségű, kifejezi viselője egyéniségét, összhangban van stílusával, divatos és alkalomhoz illő.
Azonban a leggondosabban kiválasztott szemüvegkeret is lehet kényelmetlen, ha nincs a viselő arcához igazítva. A szárak hosszúsága és dőlése, az orrtámasz szélessége és magassága, a lencsék dőlésszöge határozza meg, hogy jól van-e beállítva a szemüveg, melyet az optikus minden esetben elvégez.

Fontos, hogy – ha anyagi lehetőségünk megengedi – ne sajnáljunk áldozni a jó minőségű, megbízható szemüvegkeretre, különösen akkor, ha magas kategóriájú szemüveglencse kerül bele. Nagyon bosszantó tud lenni, ha a gyenge minőségű, garanciális háttérrel nem rendelkező szemüvegkeret meghibásodik, és nem tudnak hozzá alkatrészt biztosítani, vagy kicserélni azt egy ugyanolyan másik modellre. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a még jó lencséből újat kell vennünk, mivel az nem lesz használható a következő keretünkhöz.