A Magyar Látszerész Szövetség tavaly óta teljes jogú tagként vesz részt a legnagyobb európai optikai tömörülés az ECOO (European Council of Optometry and Optics) munkájában. Ennek köszönhetően számtalan jó gyakorlatot ismerhetnek meg a magyar látszerészek, hiszen az MLSZ elnökét, Szabadi Zsoltot, a szervezet egyik legfontosabb bizottságának, a Public Affairs and Economic Committee-nek (PAEC) tagjává választották a tavalyi tisztújításkor. Ezt a pozíciót arra is felhasználja, hogy információkat szerezzen a másutt sikerre vitt kampányokról, megoldásokról. 

 

Norvég példa

2017-ben Norvégiában vetette fel az ottani optikai szakembereket gyűjtő tömörülés, a Norges Optikerforbund (NOF), hogy fontos volna edukálni a kontaktlencse viselőket, mivel sokan az elhasználódott darabokat egyszerűen lehúzták a WC-n, ahonnan a tengerbe kerültek az apró műanyag lencsék. A probléma, a kontaktlencsék népszerűbbé válásával, egyre nagyobb mértékű lett, a halak gyomrában is találtak kidobott lencséket. Ez indította arra a szervezetet, hogy ahogyan minden más környezetszennyezés ellen, ez ellen is fellépjenek. 

A norvég kampány üzenete az volt, hogy óvjuk a tengert! Annyira jól fogadta a nagyközönség az akciót, hogy nemcsak a kontaktlencse gyártók és forgalmazók, hanem később az egész műanyagipar beállt az akció mögé és kiterjesztették azt más használati tárgyakra is. 

A siker nemzetközivé vált, az ECOO-nak köszönhetően, ugyanis más országokban is elkezdődött a tengerek, élővizek megóvására koncentráló kommunikáció az optikai szervezetek részvételével. Norvégia után Portugália is beállt a sorba és náluk is elkezdett arról beszélni a látszerész szakma, hogy milyen fontos az, hogy ne dobjuk a WC kagylóba a már nem használható kontaktlencséket. A kampány eredményei a déli országban is meggyőzőek voltak. 

 

Hozzuk haza a jó példát!

A Magyar Látszerész Szövetség elkötelezett az optikus szakma kizöldítéséért, éppen ezért az ilyen, fenntarthatóságot támogató projekteket különös figyelemmel kísérik. Szabadi Zsolt az ECOO legutóbbi bizottsági ülésén kapott részletes információkat és később a kampányról szóló anyagokat, beszámolókat, hogy ezzel alapozhassa meg a hazai akciót. 

„Nekünk tengerpartunk ugyan nincs, de a Balaton jelentős környezeti terhelést kap minden nyáron és folyóink helyzete sem rózsás, ezért úgy gondolom, hogy érdemes Magyarországon is foglalkozni azzal, hogyan tudnak a gyártók és a forgalmazók tenni a látszerész szakma környezetbarátabbá tételéért. A legfontosabb a kommunikáció és az együttműködés. Pali Róbertnek köszönhetően már fel is vettem a kapcsolatot a balatoni települések vezetőivel, akik azonnal az ötlet mellé álltak. Nem meglepő, hogy a helyi önkormányzatok lelkesen vennének részt egy fenntarthatósági projektben, hiszen ők a bőrükön érzik, hogy mit is jelent a természetes vizek szennyezése.” – számolt be az MLSZ elnöke arról, hogy indul útjára egy ilyen kampány. 

 

Lépjünk együtt!

Szabadi Zsolt arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy a döntéshozók és a szövetség összefogása fontos, de az optikák munkatársainak elkötelezettsége nélkül nem lehet sikerre vinni egy ilyen programot. 

„Akik az üzletekben találkoznak a felhasználókkal, elsősorban ők tudják tájékoztatni a vásárlóknak, szemléletet formálni, divatos kifejezéssel élve edukálni. A szakmánk presztízsét minden olyan akció emeli, amivel társadalmilag is fontos célokat szolgálunk, ilyen az is, ha a vásárlóink figyelmét fel tudjuk hívni a helyes hulladékkezelésre.  A fenntarthatósági kampányokkal nagy tömegeket tudunk elérni, így lehet célravezető a kommunikáció. A szövetség a médiumokban tudja megjeleníteni az üzenetet, ezt kell megerősíteni, egyéni szintre vinni a szaküzletekben.” 

A formálódó programhoz várják és gyűjtik az ötleteket a szövetségben, szeretnék, ha egy szakmai párbeszéd, ötletbörze előzné meg az üzenetek megfogalmazását. Éppen ezért arra biztatnak mindenkit, hogy csatlakozzon a közös gondolkodáshoz, mondja el, hogy milyen lehetőségeket lát az üzletek és termékek fenntarthatóbbá tételéhez.