A szolgáltató szektor, így az optikák és optometristák működését is jelentősen befolyásolja az európai szabályozás az unión belül. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szakma hazai képviselőinek véleménye és az általuk felvetett problémák eljussanak az Európai Bizottsághoz. Ezt ma csak a nagy nemzetközi szervezetek keretein belül lehet véghezvinni. Az optikusok és optometristák egyik legnagyobb és legjelentősebb tömörülése az European Council of Optometry and Optics (ECOO). Ehhez az érdekvédelemmel is foglalkozó társuláshoz csatlakozott a Magyar Látszerész Szövetség. 2019-ben megfigyelőként vettek részt az ECOO rendezvényein, 2020-tól pedig teljes jogú tagként csatlakoztak az európai szövetséghez.

A European Council of Optometry and Optics már 60 éve a látszerész szakma érdekvédelmi szervezete. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan bővült, jelenleg 24 európai országból vannak csatlakozók és összesen 75 000, a szakmában dolgozó tagot számlálnak az ECOO-ban tömörülő szervezetek. Ez már európai szinten is jelentős szám, elegendő ahhoz, hogy súlya legyen az itt artikulálódó véleményeknek. A csatlakozásról és a várható előnyökről, célokról a Magyar Látszerész Szövetség elnökét, Szabadi Zsoltot kérdeztük, aki vezette a felvételi folyamatot magyar részről.

Miért volt fontos, hogy egy európai együttműködéshez csatlakozzon a Magyar Látszerész Szövetség?

  • Úgy vélem ez a szakma alapvető érdeke. Sok rendelkezés, szabályozás európai szintű, melyekbe csak egy uniós érdekképviseletnek van esélye beleszólni. Az ECOO egy élő, jól működő szervezet, ezért vettük fel velük a kapcsolatot. Úgy gondolom ez ma egy uniós tagország szakmai képviseletével szemben elvárás, hiszen így tudja a tagok érdekeit képviselni és így kaphat megfelelő szintű tájékoztatást is a szakmát érintő ügyekben.

Mindezt biztosítja az ECOO?

  • Igen. Ez nem egy adminisztratív tagság, itt valódi munka folyik. Ezért véltük úgy, hogy ez a legjobb, leghatékonyabb szervezet, ide érdemes csatlakozni. Már a taggá válás folyamata is jól mutatta, hogy egy valódi, érdekek és tudás mentén szerveződő társulásról van szó.

Hogyan zajlott a csatlakozás?

  • Az ECOO-nak évente két nagy találkozója van. Tavaly megfigyelőként részt vettünk egy ilyen összejövetelen. Nagyon hasznos volt. A következő alkalommal már be kellett mutatkoznunk. Egy tíz perces prezentációban ismertettük a magyar helyzetet, a szakmai képzésektől egészen a piaci jellemzőkig. Sok releváns kérdést kaptunk, ezek megválaszolása után bólintottak rá a csatlakozásra. Idén, január 1-től, már teljes jogú tagok vagyunk.

Ez mit jelent?

  • Résztvehetünk a rendezvényeken, naprakész információkat kapunk a területet érintő szabályozások változásairól már az előkészítő szakaszban. Vagyis amikor az uniós törvényhozás elkezd előkészíteni egy rendeletet, akkor mi, az ECOO brüsszeli irodáján keresztül, tájékoztatást kapunk. Sőt, javaslatainkat, felvetéseinket is el tudjuk juttatni a szervezeten keresztül a döntéshozókhoz. Az ECOO úgy határozza meg magát, mint az optikusok és optometristák hangja Európában és valóban ez az egyik legfontosabb szerepe. Közvetít a politika és szakma között, hogy a minket érintő döntések megalapozottak legyenek, segítő szabályozás szülessen és ne akadályokat gördítsenek a fejlődés útjába.

Mit nyerhetnek ebből az egyes vállalkozások?

  • Egyfelől rengeteg információt, ami segíthet megvalósítani terveiket, alkalmazkodni az európai trendekhez. Másfelől személyes élményeket és kapcsolatokat is. A tagságunk ugyanis azt jelenti, hogy az ECOO találkozóira bárki eljöhet. Évente kettőt szerveznek, melyek nagy konferenciák, rengeteg résztvevővel. Aki tagja a Magyar Látszerész Szövetségnek az rajtunk keresztül regisztrálhat és részt vehet az eseményen. A következő Helsinkiben lesz májusban. Ezeken a rendezvényeken nemcsak informálódni lehet, de a friss fejlesztésekről is szó esik és remek lehetőség kapcsolatokat építeni.

Mire lehet jó egy ilyen nemzetközi együttműködés?

  • Mi most elsősorban a képzésben szeretnénk kihasználni a nemzetközi tapasztalatokat. A cseh, osztrák, horvát és szlovén kollégákkal folytatunk tapasztalatcserét. Szeretnénk megismerni a jó gyakorlataikat, átvenni olyan modelleket, amelyek náluk már működnek. Az ECOO-nál egyébként is nagy hangsúlyt fektetnek a képzésre, hiszen kibocsátanak egy emelt szintű tudást garantáló európai diplomát. Ezen a képzésen részt vehetnek az idehaza minősítést szerzett szakemberek. A diploma birtokában az unió bármelyik országában dolgozhatnak. Évente 8-10 fő szerzi meg a minősítést.

 

Kérdésekkel, észrevételekkel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!