Láss, hogy Ők is láthassanak

Egy jótékonysági programot szeretnénk bemutatni, melyet a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség kezdeményezett és célja, hogy olyan gyerekekhez juttassa el az éleslátás élményét, akik nehezebb körülmények között, közvetlen szülői támogatás nélkül élik mindennapjaikat.

A kezdetek

 

Az ötlet személyes beszélgetések nyomán több évvel ezelőtt vetődött fel a Szövetségen belül, majd 2 évvel ezelőtt egy szakmai kampány keretében sokak áldozatos munkájával és segítségével nagy örömünkre eljutottunk egy gyermekotthonba. Ott személyre szabott, egyedi szemüvegeket ajándékozhattunk olyan gyerekeknek, akinek nagy szükségük volt erre.

Az élmény páratlan volt, a folytatás szükségessége és bennünk az akarat pedig megkérdőjelezhetetlen. Megyünk tovább és ezt a munkát magasabb szintre emeljük, több szervezéssel, nagyobb összefogással, még több helyre juttatjuk el azt a segítséget, ami a kezünkben van!

Szakmai összefogás

 

Látszerészként egyetértünk abban, hogy a gyermekek látásellenőrzése kiemelt fontosságú.

Az időben elvégzett vizsgálat, a megfelelő optikai korrekció biztosítása látványos életminőség javulást hoz a gyerekek életében, és egyaránt támogatja testi és lelki fejlődésüket.

A ma oly gyakori diszlexia, diszgráfia negatív hatásai is jelentős mértékben ellensúlyozhatók megfelelő optikai segítséggel. A segítség pedig karnyújtásnyira van az optikai szegmensben dolgozó, kiválóan képzett gyermekszemész szakorvosok és optometristák révén, akik kiemelten magas szintű szakmai tudással és gyermekszemészeti diagnosztikai lehetőségekkel rendelkeznek.

A szakmai segítségen túl célunk, hogy jó példával járjunk elöl, hiszen a megajándékozott gyerekek sosem felejti el a gondoskodást, felnőtt életük során ez meghatározó élmény lehet számukra.

A Láss, hogy Ők is láthassanak! projekt során a kompetens és országosan is jól szervezett látszerész szakmán túl egy asztalnál ül az elhivatott civil szervező erő és egy szépséges kis település polgármestere is.

A projekt hosszú távú céljai

 

Végső célunk az országos látás-prevenciós program, melynek szakaszai:

  1. látásellenőrzés és ajándék szemüveg minden gyermekotthonban élő gyermek számára
  2. látásellenőrzés a nevelőszülői hálózatban élő gyermekek számára és kedvezményes szemüvegvásárlás lehetővé tétele
  3. látásvizsgálat az összes magyarországi általános iskolás gyermek részére

A 2021/2022-es nevelési év során a pilot intézményen túl további 14 gyermekotthonban szeretnénk vizsgálatot tartani, és az ott élő gyermekek számára szükség esetén szemüveget biztosítani.

Terveink szerint (és a járványhelyzet függvényében) 2022 januárjáig 8 intézményben végezzük el a látásellenőrzést a programban résztvevő optikák által kitelepített eszközökkel. 2022 februárjától pedig már az addig lezajlott szűrések tapasztalatával további 7 gyermekotthonba visszük el programunkat.

A Magyar Optikus és Optometrista Szövetség a látásellenőrzéshez a pilot programban résztvevő gyermekotthon lakói számára önerőből biztosította a szakembereket, a szemüvegek a szakmai iskola végzős diákjai közreműködésével, oktatóik felügyelete mellett készültek, a szakmai támogatóknak köszönhetőek az vizsgálóeszközök, a keretek és a lencsék.

A további vizsgálatokhoz, szemüvegek elkészítéséhez, garanciális javításához viszont további támogatókra van szükség.

Ahhoz, hogy projektünket hosszú távon hatékonyan tudjuk végezni egy állandó jelleggel működő, stabil műszerekkel felszerelt szűrőbuszra lenne szükségünk. Ezzel nagyon rövid idő alatt a gyermekotthonokban és a nevelőszülő hálózaton belül élő gyermekek tejes körét meg tudnánk vizsgálni, majd az egész programot ki tudnánk terjeszteni az összes általános iskolás gyermekre. Merünk nagyot álmodni, így szeretnénk programunkat az európai országok számára példamutató projektként megismertetni, valamint későbbiekben nemcsak a hazánkban, hanem a határon túl élő magyar gyermekek számára is lehetővé tenni a látásvizsgálatot.

A Magyar Optikus és Optometrista Szövetség egy szakmai nonprofit szervezet, és érdekképviselet, önmaga nem tudja vállalni a projekt működtetéséhez és fenntartásához szükséges költségeket, ezért minisztériumi támogatással, valamint az állami cégek segítségét kérve szeretnénk a projektet hosszú távon működtetni és kiterjeszteni.

Tartson velünk, támogassa céljainkat, hogy gyermekeink láthassanak!

Jelenlegi Támogatóink