Ahogy arról már többször írtunk 2019-ben az egyik legjelentősebb európai optikai szerveződés az ECOO (European Council of Optometry and Optics) megszavazta, hogy teljes jogú tagjává fogadja a Magyar Látszerész Szövetséget. A 2020-as, meglehetősen rendhagyó, esztendőben kellett a hazai szervezetnek megtalálnia a helyét és szerepét a nemzetközi együttműködésben. Erről a munkáról, az eddigi eredményekről és távlatokról kérdeztük az MLSZ elnökét, Szabadi Zsoltot.

Hol tart most a közös munka az ECOO-val?

Szabadi Zsolt: Épp az imént ért véget egy online, bizottsági meeting, ahol kijelöltük az idei év legfontosabb feladatait és persze készülünk az áprilisi találkozóra is, ami, most úgy tűnik, online rendezvény lesz, a szervezet életében először.

 

Milyen bizottság ez, aminek a munkájába bevonták Önt?

Szabadi Zsolt: A Public Affairs and Economic Committee (PAEC), ez az ECOO kiemelt témáit és irányait meghatározó bizottság.  A szakmával kapcsolatos általános, a szabályozásokat érintő, valamint gazdasági kérdésekkel foglalkozik európai szinten. A bizottságok 8-10 fősek, így megtiszteltetés, ha valaki bekerül valamelyikbe. A jelölésemet Peter Gumpelmayernek köszönhetem, aki az osztrák optikai szakma magas rangú képviselője, az európai szervezetben is meghatározó szereplő. Ő kért fel és ajánlott az ECOO tagságának figyelmébe a tavaly októberi tisztújításon. Azóta már három megbeszélésünk volt, a legutóbbi éppen az interjúnk előtt. 

 

Mi volt a mai meeting témája?

Szabadi Zsolt: Ez a bizottság jelöli ki azokat az ügyeket, amelyekkel az ECOO-nak mélyebben foglalkoznia kell. Az áprilisi online kongresszuson fogja a PAEC a résztvevők elé tárni a programtervet, amit most alakítunk ki. Az egyik érdekes kérdés az, hogyan jelenik meg a szakmában és milyen előnyöket jelent a digitális korszak az optikáknak. Ez már régen beszédtéma az európai szakmai fórumokon, de a járvány kiemeltté tette. A telemedicina is előtérbe került, és ennek okán a weben keresztül végzett szemvizsgálattal kapcsolatos szabályozás is egyre sürgetőbbé vált. Technikailag annak már semmi akadálya, hogy a páciens egy tiszalöki optikában belenéz a lencsébe és a kapott képet és eredményeket mondjuk Varsóban elemzi ki egy szakember. De ilyenkor melyik ország szabályozása érvényes vajon? Hogyan adminisztráljuk? És akkor még a mesterséges intelligencia bevonásáról nem is esett szó, holott a gépek egyre több elemző és feldolgozó feladatot képesek elvégezni. 

Szintén téma lesz, hogy optikánk, a szakmánk mennyire zöld? Fontos feladat és felelősség ez a jövőre nézve, ezért kiemelten kezeli az ECOO. Ráadásul ez a téma nagyon érdekes számomra, javaslattal is éltem, izgatottan várom a folytatást. 

 

Ezek ma hazánkban is napi kérdések?

Szabadi Zsolt: Nos, élesben még nem, mi a mindennapokban, még más kihívásokkal szembesülünk, de nagyon jó, hogy ezek a témák felmerülnek.  Így gyorsabban és biztonságosabban tudunk előre lépni. Időben láthatjuk egy új rendszer bevezetésének a hatásait egy másik ország példáján, azokra előre tudunk készülni. Az egyik fontos tervünk éppen az, hogy az ECOO bizottságában felvetődő témák mentén itthon is induljon párbeszéd. Szeretnénk létrehozni egy olyan szakmai fórumot, ahol ezekről lehet eszmét cserélni. Így valóban bekapcsolódik a magyar látszerész szakma az európai vérkeringésbe! A nemzetközi szinten felvetődő kérdéseket megvitatjuk, a hazai ötleteket, elképzeléseket és kérdéseket pedig elvisszük az ECOO fórumára. Így valódi párbeszéd és jó eredmények születhetnek. Ennek kiépítésével tartozunk a jövő optikus nemzedékeinek. Sokat tanulhatunk más országok gyakorlatából.

 

Vannak konkrét példák erre?

Szabadi Zsolt: Igen, például a norvég kontaktlencse kampány ilyen. Két éve a tengerrel szoros kapcsolatban élő nemzetet meg kellett arra tanítani, hogy a kidobott kontaktlencsék, ha a vízbe kerülnek, akkor komoly szennyezést okoznak. A helyi optikai tömörülés a kormánnyal együttműködve szervezte meg azt a tájékoztató kampányt, aminek üzenete az volt, hogy senki se dobja a WC-be a kontaktlencsét, mert azt később, az asztalára kerülő hal falatkákban láthatja viszont. Nagyon sikeresen tudtak kommunikálni, kihasználva, hogy a fiatal nemzedék nagyon fogékony a környezetvédelem iránt. Mind tudjuk, hogy a látszerész szakmának is zöldülnie kell, környezetbarát technológiákra és újrahasznosításra van szükség. Akár úgy, hogy a használt szemüvegeket visszagyűjtjük, bevizsgáljuk és olyan régiókba adjuk tovább, ahol a divat kevésbé lényeges szempont, a látáskorrekció pedig sokaknak elérhetetlen. 

 

Ezek szerint az ECOO tagság beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

Szabadi Zsolt: Sok munka és pénz, hogy jelen legyen a magyar optikai szakma ezen a fórumon, de úgy vélem hosszú távon mindenképpen megéri. A célunk, hogy a szakma hazai képviselőinek érdekében bekapcsolódjunk az ECOO folyamataiba.  Tanuljunk tőlük és haza hozhassunk a tapasztalatokat, az új gondolatokat. Példaként említeném az Európai Diploma lehetőségét optometristák számára, amely az ECOO egyik kiemelt oktatási projektje, ennek eredménye, hogy az optometristák egy egész Európában elfogadott oklevelet kapnak. Szeretnénk, ha erre itthon is volna lehetőség. Bízom benne, hogy hamarosan már ennek az első lépéseiről is beszámolhatok.