Az UV sugárzásról:
A természetes napfény három részre osztható: ultraibolya, látható fény, infravörös tartományra. Az ultraviola (UV) sugarak a napfény nagy energiájú, rövid hullámhosszú, nem látható, kifejezetten káros sugarai, melynek 3 típusa különböztethető meg: az UVA, UVB, és UVC. Az ózonréteg az UVC sugarak 100%-át elnyeli, azonban az UVA és UVB káros sugarainak csupán egy részét. Az UVA és UVB fény nemcsak bőrproblémák és bőrrák kialakulásához vezethetnek, de hozzájárulhatnak számos szemészeti kórkép kialakulásához. Az UV sugárzás káros hatásai az élet során folyamatosan összeadódnak, a károsodás lassan és fájdalommentesen jelenik meg. Rövidtávon kötő- és szaruhártya gyulladást, hosszabb távon pedig rosszindulatú elváltozásokat és hályogot okozhat.Milyen a jó napszemüveg? 
A jó napszemüveg lencséje maximális védelmet biztosít a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkenti a szembe jutó fény erősségét, egyenletesen szűri a különböző színeket, erősíti a kontrasztokat, optikailag tökéletes, nem torzít, nincs prizmás hatása és sérülésmentes.

A 100%-os UV szűréssel nem rendelkező napszemüvegek viszont kifejezetten károsak. Ezek is csökkentik a szembe jutó fény erősségét, de nem képesek kiszűrni a káros ultraibolya sugárzást. A napszemüvegek viselése során a kisebb fényerő hatására a pupilla kitágul, így az UV szűrővel nem rendelkező napszemüveg viselése esetén a káros sugarak még nagyobb mennyiségben jutnak a szembe. A nem ellenőrzött minőségű, nem optikai üzletben vásárolt napszemüvegek használata ezért fokozottan veszélyes lehet.

A napszemüveglencse kiválasztása
A lencsék színe igen széles skálán mozog. A választásában a különböző színek eltérő tulajdonságait és a viselő igényeit érdemes figyelembe venni.  A zöld biztosítja a legjobb színlátást, tompítja az éles fényt anélkül, hogy sötétítené a képet. Minden fényviszony esetén ajánlott. A barna valódi színeket ad és erősíti a kontrasztokat, javítja a mélység érzékelést. Szürkén át teljesen természetesnek hat a világ, a színeket alig torzítja, ugyanakkor nem emeli ki a kontrasztokat sem. A kék leginkább az aktuális divatirányzatoknak megfelelően kerül be a választékba.
A napszemüveg lencsék lehetnek telibe színezettek vagy lentről felfelé fokozatosan sötétedő, úgynevezett átmenetes színű lencsék. Minél erősebb napfénynek van kitéve a szem, annál sötétebb színezést érdemes választani. (A lencse színezése teljesen független az UV-védelem mértékétől!)

A polarizált lencse 
Vízparton, havas tájon, esős aszfalton vezetés közben a fényes felületről visszaverődő sugarak zavarják a szemet. Ilyen esetekre ajánlják a szakemberek a speciális polar szűrővel ellátott napszemüvegeket. Ezeknek a lencséi megszűrik, illetve szétválasztják a visszavert sugarakat. Ennek köszönhetően kivédik a zavaró csillogást, ragyogást, vakító fényt, élesebbé válnak a kontrasztok, a színek telibbek lesznek. Mivel megakadályozzák a szem irritációját, a szemünkkel nem hunyorgunk. A polarizálás és az UV védelem között nincs összefüggés.

A napszemüveg formájának kiválasztása
Az optikákban hihetetlen formaválasztékkal találkozhatunk, mégis néhány szempont érdemes mérlegelni.

A szemünk védelme szempontjából fontos, hogy a napszemüveg legyen elég nagy ahhoz, hogy jól fedje a szemet és a szem környékét minden irányból. Válasszunk nagyobb lencséjű napszemüveget (most úgyis divatos) vagy domború kiképzésűt, melyek az archoz állnak. Ezek előnye, hogy megakadályozzák az oldalsó, felső és alsó szélekről érkező sugarak bejutását is. A keret ugyanakkor ne legyen magasabban, mint a szemöldökünk, ne legyen szélesebb, mint arcunk. Ne érjen hozzá – mosolygáskor sem – az arcunkhoz, szemöldökünkhöz vagy pislogáskor a szempillánkhoz. Legyen könnyű és kényelmes, ne nyomja sem az orrnyergünket, sem a halántékunkat. Legyen összhangban stílusunkkal, arcformánkkal, színvilágunkkal, megfeleljen az alkalomnak, és igény szerint az aktuális divatnak.

Mire figyeljünk még a napszemüveg vásárlásakor?

Kizárólag “CE” jelzéssel ellátott napszemüveget vegyünk. Ez azt jelzi, hogy a gyártó állítása szerint az adott termék maradéktalanul megfelel az európai előírásoknak és átesett a megfelelő vizsgálatokon. Az UV 400 felirattal jelzi, hogy a napszemüveg lencséje 100%-os védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. 1995-től az NF EN 1836:1997-es európai szabvány a napszemüveg lencséket 5 kategóriába sorolja a színezettség erősségének és a fény elleni védelmének függvényében. Minél magasabb a szám, annál kevesebb fény jut át a lencsén (100%-os UV szűrés mellett):

0-ás kategória:     tiszta vagy enyhén színezett lencse, célja az esztétikum és a kényelem;
1-es kategória:     enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott;
2-es kategória:     közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott;
3-as kategória:     sötét lencse, erős napfényben ajánlott;
4-es kategória:     nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott

A szemüveget mindig próbáljuk fel és viseljük is néhány percig mielőtt megvásárolnánk. Így derülhet ki, hogy elég könnyű és kényelmes-e a keret, jól illeszkedik-e. Tekintsünk ki benne az utcára. Figyeljük meg, kellemesek e számunkra a színek, változik-e a térérzékelésünk, torzít e. Vizsgáljuk meg, hogy a keret, de főképp a lencse nem karcos vagy sérült e. Ha a lencse karcos a szem megpróbálja korrigálni a sérülés által okozott tükröződést, így gyorsabban elfárad. Anyaghibás, feszültséges lencse torzítja a látott képet, vagy a színeket. Ezek hosszú távon koncentrációs zavarokat, szédülést, fejfájást okozhatnak.

Hol vegyünk napszemüveget?

Az utcai árusoknál, piacokon, hypermarketekben, ruhaboltokban hatalmas az olcsó vagy akciós, de sok esetben ellenőrizetlen minőségű napszemüveg kínálat. Ezért feltétlenül optikai szaküzletben, szakembertől vásároljunk napszemüveget. Ott garantáltan optikailag tökéletes, 100%-os UV-védelemmel rendelkező termékek közül válogathatunk, szakemberek hozzáértő segítségével, biztos alkatrész utánpótlással és garanciális szolgáltatással.

Tesztelje napszemüvege minőségét és UV szűrését!

A Magyar Látszerész Szövetség évről évre országos UV teszt kampánnyal igyekszik felhívni az emberek figyelmét szemünk UV-védelmének fontosságára. Ennek köszönhetően minden tavasszal lehetőség nyílik a kampányban résztvevő optikusoknál ingyenesen bevizsgáltatni napszemüvegünk minőségét és UV szűrését.