Milyen lencsét válasszunk?
Ma már a fejlesztések eredményeképpen számtalan lencséből lehet választani, néha ezek között nem is könnyű eligazodni. Életstílustól, szokásoktól függően ma már mindenki olyat választhat, ami az életvitelének a legmegfelelőbb. Aki sokat éjszakázik, vagy sokáig hordja a lencsét, azok számára ajánlott az úgynevezett „lélegző”, azaz szilikon alapú kontaktlencse, mely napjainkra egyre inkább felváltja a hagyományos alapanyagból készült úgynevezett hidrogél lencséket. Asztigmiások számára egyre bővülő paraméterekkel érhetőek el a cylinderes kontaktlencsék. Ha pedig csak alkalmanként szeretnénk használni, akkor igazán jó szolgálatot tesznek az egyszer használatos, úgynevezett napi lencsék. Nincs szükség lencseápolásra, minden nap, amikor csak szükség van rá, tiszta, új lencse kerül a szemre.
Ha pedig nehezen megy az olvasás, ma már kérhetünk közeli-köztes és távoli látást egyaránt biztosító progresszív kontaktlencsét is.

Ki hordhat kontaktlencsét?

Egy dologban minden kontaktlencse azonos: viseletét alkalmassági vizsgálatnak kell megelőznie! Ezen kiszűrhetők a lencse viselését kizáró állapotok (például a szemhéj, a könnyet termelő mirigyek, a szaruhártya, kötőhártya visszatérő gyulladásos betegségeit vagy anatómiai eltéréseit), ekkor határozza meg a szakember a kontaktlencse paramétereit és típusát is.

Van különbség lencse és lencse közt?

Sokféle típusú és funkciójú lencse kapható, a főbb jellemzői (dioptria, görbület, átmérő) a szem méreteitől és a fénytörési hiba mértékétől függenek. Tehát mint ilyenek egyediek, minden szemnél különbözőek, ezért soha ne kérjünk kölcsön kontaktlencsét, bízzuk a választást szakemberre!

Van dioptria nélküli kontaktlencse?
Ha nincs szükségünk szemüvegre, mindössze a szemünk színén kívánunk változtatni – például a szemszínt megváltoztató, vagy a színét csak kiemelő, hangsúlyozó lencsékkel – akkor vásárolhatunk dioptria nélküli lencsét, annak hordása előtt azonban ugyanúgy meg kell ejteni a vizsgálatot, alkalmasság szempontjából semmiben sem különbözik a dioptriás kontaktlencsétől.

Biztonságos a lencse?

Ne feledkezzünk meg a rendszeres ellenőrzésekről. Legalább félévente keressük fel egy kontaktlencse illesztésben járatos szemorvost vagy optometristát. Bár a korszerű lencsék viseletével, és a viseletre, ápolásra vonatkozó szabályok betartásával a lencse alkalmazása biztonságos, mégis előfordulhatnak olyan – lencsehasználattal összefüggő – elváltozások, amelyek korai felismerésével meg tudjuk előzni a súlyosabb szövődményeket.

Mire kell figyelni?
Az első leggyakoribb hiba – és mint ilyen, a legtöbb probléma okozója – a lencse túlhordása. Időnként előfordul, hogy valaki a havonta cserélendő lencsét akár másfél-két hónapig is viseli. Ne tegye!
Az idő múlásával a lencsék oxigénáteresztő pórusai eltömődnek, így a szem oxigén ellátása csökken. Az oxigénhiányos állapotba kerülő szemben pedig megjelennek a csak mikroszkóppal látható ereződések az egyébként érmentes szaruhártyában, a szem pedig egyre rövidebb ideig tolerálja a kontaktlencsét, így a lencseviselési idő lerövidül, a lencseviselés kényelmetlenné válik.

A túlhordás másik oka, amikor az ajánlott napi viselési időt lépik túl. Az általában ajánlott 10-12 órás viselet helyett ilyenkor gyakran 16-18 órán át van bent a lencse. Ilyen esetben a hagyományos lencsék helyett mindenképpen az ún. „lélegző” szilikon-hidrogél alapú lencsék alkalmazása javasolt. Ezek a hagyományos lencsékhez képest akár 5-6-szor több oxigént engednek át magukon a szem számára, így a napi viseleti időt nem kell korlátozni.

Szabad kontaktlencsével aludni?
Bizonyos lencsék akár még alvás közben is fennhagyhatók, de a kontaktlencsével történő alvással vigyázzunk! Túl azon, hogy erre nem mindegyik alkalmas, nagy lehet az eltérés a viselők szemének oxigénigényében is. Csak abban az esetben aludjunk a lencsében, ha azt a szakember is jóváhagyta!