Szemüveg: ciki vagy divatos?

Egyeseknek a fiatalkort megkeserítő átok, másoknak divatos kiegészítő, amit akár dioptria nélküli üveggel is hajlandóak felvenni. A szemüveg egy igen megosztó eszköz, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy azon kívül, hogy valakinek jól áll vagy sem, komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet, ha nem figyelünk a szemünkre!

Bár a magyarok felének lenne rá szüksége, csak 3,5 milliónak hordanak szemüveget. Ez azért is különös, mert az információnk 80 százalékát a szemünkön keresztül szerezzük, így egyáltalán nem mindegy, hogy az az információ milyen minőségű. A homályos kép kifejezetten balesetveszélyes lehet, de persze nem csak ezért fontos a látáskorrekció. A hiányos szűrés, vagyis a fel nem ismert látáshiba tanulási nehézségekhez vezet, arról nem is beszélve, hogy milyen problémákat okozhat a későbbi életszakaszokban.

Jól tudja ezt Szirota Jennifer, aki annak ellenére sem tudott még megbarátkozni szemüvegével, hogy már 5 éve hordania kellene. A Csillag Születik bájos énekesnőjének szeme úgy elromlott azóta, hogy az eredeti diagnózisnál egy dioptriával erősebb látásjavító eszközre van már szüksége.
- Sokat fájt a fejem, rengeteget panaszkodtam, ezért a szüleim elvittek egy szemvizsgálatra. Eredetileg 1,5 dipotriás szemüvegre volt szükségem, csak olvasáshoz, ma azonban már állandóan viselnem kellene, mert annyit romlott a szemem - mesélte az énekesnő, aki tegnap, a Látás Hónapja alkalmából részt vett egy látásellenőrzésen. Mint mondja, egyáltalán nem a divat vagy esetleges szégyenérzet miatt nem hordja szemüvegét. - Egyszerűen nem bírtam megszokni, mint ahogy a napszemüveget sem. Sosem gátolt a viselésben az, hogy kicsúfolnának miatta vagy nem lenne divatos, csak zavar, ha a fejemen van. Ennyi romlás után azonban fel fogom venni, hiszen a szem egészsége komoly dolog, nem szabad játszani vele - mondta Jennifer.

Pályatársa, Gyurcsík Tibi szerint is a legfontosabb, hogy még mielőtt elkezdene a szemünk romlani, előzzük meg a bajt. - Nekem nem kell szemüveg, de a szüleim példáján okulva sokat is teszek ezért. Az ő szemük a munka miatt sokat romlott, én ezt szeretném elkerülni. Ezért a számítógépen is olyan beállításokat használok, amik ezt segítik. Öt percnél még nincs jelentősége, de ha órákat ülünk a monitor előtt, akkor már igenis van. A kék szeműek ráadásul érzékenyebbek is, könnyebben romlik a szemük, ezért nyáron napszemüveget hordok - mondta az X-Faktor sztárja, hozzátéve: ha minden elővigyázatossága ellenére arra kerülne a sor, büszkén viselné dioptriás szemüvegét is. - A szemüveg igenis öltöztet, amitől egyáltalán nem kell félni. Ha dioptria nélküli vastag keretes szemüvegeket lehet hordani, akkor igazit miért ne lehetne? - mosolygott az énekes.

Az ötödik alkalommal megrendezett Látás Hónapja alakalmából egyébként közel 300 optikában, mintegy 80 településen ingyenes szűrést és szaktanácsadást végeznek az optikusok, hogy azok is eljussanak szemvizsgálatra, akik eddig valamilyen okból ezt nem tették meg.