Kattintson a további képekért!

Október 8. - a Látás Napja

Ingyenes látásellenőrzés és szaktanácsadás

Háromszázan vettek részt ingyenes látásellenőrzésen

Közel háromszázan vettek részt látásellenőrzésen az első ingyenes szűrőnapon a Látás Hónapja rendezvénysorozat keretén belül. Október 8-án a budapesti Erzsébet téren egész napos kontrollvizsgálatokkal és szaktanácsadással várták az érdeklődőket a Magyar Látszerész Szövetség szakemberei.

Ijesztő az arány, amely szerint a látogatók 77%-ánál diagnosztizáltak valamilyen látásproblémát, és ebből 21% semmilyen korrekciós eszközt nem használ annak ellenére, hogy szüksége lenne rá. Azaz tízből két ember úgy éli mindennapjait, hogy a kormánynál ülve nem látja megfelelően a gyalogost a zebránál. Ez is megerősíti a Magyar Látszerész Szövetséget abban, hogy 2008 óta minden októberben megrendezze a Látás Hónapja rendezvénysorozatot. Az egész hónapos kampány alatt a lakosság országszerte több száz optikában vehet részt ingyenes szűréseken és tanácsadáson.

Tóth Tamás Titusz több tekintetben is kiemelkedőnek ítélte az első ingyenes látásellenőrző nyílt napot.

"Nagy örömünkre szolgált, hogy ilyen nagy volt az érdeklődés, voltak, akik már az esemény előtt egy órával jelentkeztek a szűrésre. A korrekcióra szorulók közül leginkább a rövidlátást kell javítani valamilyen eszközzel, szemüveggel vagy kontaktlencsével, ez azonban általános európai tendencia. A vizsgálatra érkezők 60%-a viselt valamilyen korrekciós eszközt, közülük azonban szinte minden második személy előre gyártott szemüvegben érkezett, amely amellett, hogy átlagos adatokat vesz figyelembe, vagyis nem személyre szabott, a látást tovább is ronthatja, és ez az évek során a közel és távollátás romlásához is vezethet. Ez a tény sajnos beárnyékolta az örömünket. Ezért is rendkívül fontos - és ezt javasoltuk minden szűrésre érkezőnek is -, hogy mindig kérjék szakember segítségét" - nyilatkozta Tóth Tamás Titusz, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

A rendezvénysorozat fő célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a rendszeres évenkénti látásvizsgálaton való részvétel fontosságára, illetve a látásellenőrzés díjának elengedésével ösztönözze őket, hogy október hónapban nagyobb számban keressék fel e célból az akcióban résztvevő optikai szaküzleteket. A rendszeres kontroll egyébként nemcsak a látásproblémák és a szembetegségek diagnosztizálása miatt fontos, hanem segítségével egyéb betegségek, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás jelei is korábban felismerhetők.

Az esemény főtámogatója az Optiris, hazánk egyik nagy optikai hálózata volt.

A kampányhoz délután 16:00 órától hírességek is csatlakoztak, akik különböző vizsgálati módszerekkel, szakértők segítségével tesztelték látásukat, hangsúlyozva a szűrések és a prevenció fontosságát.

A rendezvényen részt vett Ördög Nóri, Keresztes Ildikó, Csonka András, Jáksó László, Delhusa Gjon, a Csillag Születikből Szirota Jennifer, az X-Faktoros Gyurcsík Tibor, valamint a Sportklub műsorvezetői, Sándor Orsi és Marenec Fruzsina.

További információk az eseményről: